SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. április

Első helyen végzett magyar viszonylatban az SZTE a Times Higher Education legfrissebb rangsorán
A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

Tovább >>>

Az SZTE TTIK tudományos főmunkatársa felvételt nyert az MTA Fiatal Kutatók Akadémiájára
Édesanya, feleség, informatikus, kutató: G.-Tóth Boglárka, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék tudományos főmunkatársa kétségkívül különleges, és egy a nők körében még mindig nem annyira elterjedt hivatást választott. Jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze nagydoktori fokozatát és átadja az ennek kapcsán folytatott, kutatásában szerzett gyakorlati tapasztalatokat és elméleti tudást a hallgatóknak.

Tovább >>>

Középpontban a nemzetköziesítés - Kihelyezett kuratóriumi ülést tartott a Tempus Közalapítvány az SZTE-n
Az Európai Nyelvi Díjat is átadták a Tempus Közalapítvány kihelyezett kuratóriumi ülésén, 2022. április 21-én, a Szegedi Tudományegyetemen. Az eseményen Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Tovább >>>

A genetikai háttér adhat választ a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására
Az SZTE kutatónői két éve dolgoznak azon, hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak - a titok többek között a gének variánsaiban rejlik. Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, aki egyben az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Szabadegyetemen mutatták be a témával kapcsolatos projektjeiket, amelyek fontos eleme többek között az ismeretterjesztés. A WHO új kampányának szintén a lakosság COVID 19 járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás a célja, melyről a szervezet kommunikációs menedzsere, Kertész Éva, az SZTE alumnája számolt be részletesen.

Tovább >>>

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az SZTE és a Réunioni Egyetem
Francia és magyar nyelven írt alá nemzetközi együttműködési keretmegállapodásról szóló szándéknyilatkozatot a Szegedi Tudományegyetem és a francia Réunioni Egyetem - a dokumentum tartalma a felek számára hasznos, közös oktatási és kutatási területeken való fejlesztéseket foglal magába.

Tovább >>>

Emberéleteket és milliárdos vagyont védő gátakat vizsgálnak az SZTE tudósai
Településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védenek a hazai folyók mentén húzódó árvízvédelmi gátak. Jelentős részük azonban több mint 100 éves, így állapotuk felmérése és megismerése kulcsfontosságú az árvízvédelem szempontjából. Az SZTE kutatói, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve roncsolásmentes vizsgálatokkal térképezik fel a védművek állapotát a Tisza és a Maros alsó szakasza mentén, mintegy 80 kilométer hosszan.

Tovább >>>

A háború elszenvedőit segíti az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztálya
Baba pelenkák, bébi ételek, nassolni valók, játékok, ruhaneműk – az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztálya is gyűjtést szervezett az orosz-ukrán háború, ukrán elszenvedőinek. A csomagok, a Dr. Kereskényi Sándor által vezetett, szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösség jóvoltából kerülnek majd a húsvéti ünnepek után a megfelelő helyre.

Tovább >>>

Prof. Dr. Rovó László átvette rektori kinevezését Dr. Áder Jánostól
2022. április 13-án, szerdán, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, átvette a rektori feladatainak folytatásáról szóló kinevezési okmányt Dr. Áder János köztársasági elnöktől a Sándor Palotában.

Tovább >>>

Fagyasztásos eljárással kezelik a rosszindulatú daganatokat a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást – az invazív módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők a fagyasztást követően.

Tovább >>>

Idén is nőtt a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők száma
Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem az egyetemek és főiskolák között a jelentkezők száma alapján. Február közepéig összesen több, mint 99 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe Magyarországon, ebből összesen 14518, első helyen pedig 7218 diák választotta az ország legjobb egyetemét.

Tovább >>>

Gyógyultan távozott a harmadik műtüdőre kapcsolt kismama is az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetéből
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, gyógyultan távozott otthonába az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai. A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követte, akit hasonló módon kezeltek az egészségügyi intézményben. Őt több mint 100 nap után engedték haza.

Tovább >>>

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE, a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi
„Szintetikus üzemanyagok előállítása és validálása nagyvállalati és egyetemi együttműködésben” valamint „Hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása és széndioxid megkötésének kísérleti alkalmazása” címen kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Szegedi Tudományegyetemmel, a győri, Széchenyi István Egyetemmel és az Audival 2022. április 7-én, Zalaegerszegen. Az SZTE-t Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese képviselte.

Tovább >>>

5 millió forinttal támogatja az AVON az SZTE SZAKK Radiológiai Klinikát
2022. április 7-én, az Egészség Világnapján adta át adományát az AVON a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikájának. A támogatásból világszínvonalú újítás valósul meg Szegeden: mesterséges intelligenciát építenek be az emlődiagnosztikai folyamatokba.

Tovább >>>

Barbara Oakley elárulta sikerének titkát
A Déli-sarkon ismerkedett meg férjével, a hadseregben tanult meg oroszul és egészen középiskoláig gondjai voltak a matematikával. Éppen az iskolai nehézségek hatására dolgozta ki azt a tanulást segítő módszert, amelyet ma a világ minden táján használnak. Barbara Oakley, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, hosszabb interjút adott az SZTE Nemzetközi- és Közkapcsolati Igazgatóságának.

Tovább >>>

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin
Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora 2022. április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését. Arról is értesült, hogy egy nappal korábban kihirdették: amerikai kutatótársával elnyerte az „Empowering Research and Discovery Award” kitüntetést.

Tovább >>>

Újfajta szívbillentyű beavatkozást végeztek el a Szegedi Tudományegyetem orvosai
Korábban csak nagy kockázattal járó, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni a kéthegyű szívbillentyű rendellenes működését megszüntető beavatkozást Szegeden. Azonban az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén két alkalommal is sikerült az úgynevezett MitraClip® beültetése, a mellkas megnyitása nélkül. Ezzel újabb életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá és rendszeresen elvégezhetővé az SZTE-n.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website